Zoek en Boek

Kalenberg in de Weerribben

Kalenberg is een klein toeristisch dorpje gelegen midden in Nationaal Park Weerribben-Wieden in de Nederlandse provincie Overijssel. Kalenberg telt ongeveer 200 inwoners. Het dorpje behoort tot de gemeente Steenwijkerland. Door het dorpje loopt de Kalenbergergracht.

DE GESCHIEDENIS VAN KALENBERG

Het dorpje werd gesticht in 1313 als Calumburg. Er wordt gezegd dat de naam van het dorp is bedacht door vluchtelingen en horigen uit een gelijknamige buurtschap bij Hoogeveen die in dit ontoegankelijke gebied hun vrijheid zochten. Later veranderde de naam in Kaleberghe (1323), Callenburgh (1702), Calenburg (1717) en Calemberg (1815) waaruit de naam Kalenberg kwam. Na de turfgraverij gingen de Kalenbergers zich richten op de visserij, veehouderij en de rietteelt. Kalenberger riet is nog steeds een gewild bouwmateriaal voor het dekken van daken. Het merendeel van de woningen in dit dorp wordt bewoond door 'mensen van buiten'

DE OMGEVING VAN KALENBERG

Kalenberg ligt in het hart van Nationaal Park De Weerribben, dat bestaat uit een afwisseling van open water, rietlanden en moerasbossen. De economie berustte tot voor kort grotendeels op de rietteelt. Het overigens toeristisch ingestelde dorp biedt mogelijkheden om bootjes te huren (kano's, fluisterboten) en een route door het park te varen. Vlakbij Kalenberg, aan het fietspad naar het gehucht Hogeweg, ligt de Kloosterkooi, een voor bezoekers geschikt gemaakte Eendenkooi (Men neme voor openingstijden contact op met het bezoekerscentrum van het Nationaal Park). Ook is fietsen rond het dorpje de moeite waard. Ook in de Weerribben liggen de dorpjes Ossenzijl, te bereiken via het fietspad over de Kalenbergergracht, en het heel kleine Nederland. In de omgeving liggen verder de stadjes stadjes Blokzijl en Vollenhove en de dorpen Scheerwolde en Steenwijkerwold.

BEREIKBAARHEID VAN KALENBERG

Kalenberg was vanouds een typisch vaardorp, en dus lange tijd alleen per boot bereikbaar. De grote Kalenbergergracht is bevaarbaar voor grotere schepen, de talloze trekgaten, sloten en vaarten door het binnenland van de Weerribben zijn meestal enkel toegankelijk voor kano's, punters en fluisterboten, of geheel afgesloten.
Nog steeds is de ontsluiting per per auto beperkt tot het deel aan de oostzijde van de Kalenbergergracht; aan de westkant worden de woningen enkel verbonden door het water en door een fietspad met veel bruggetjes. Naar het dorp leidt een enkele doodlopende weg (route via Steenwijk en Scheerwolde; vanaf Oldemarkt of Ossenzijl via het gehucht Hogeweg).